subota, 29. kolovoza 2015.

Kako se prestati drogirati?

Ponudio bi vam par savjeta. Obično se počne sa drogom nakon neke ishitrene odluke, očekuje se neko extra raspoloženje koje se i dobije, "jer je plaćeno", no slojevitost problema je skrivena i dok se mlada osoba drogira se teško može u potpunosti sagledati.
Naime, ukratko, droge su po kemijskoj strukturi slične pojedinim normalnim kemijskim supstancama u mozgu. Ta normalna sretna moždana kemija su serotonin, dopamin, endorfini, enkefalini...
Kada se prvi put proba droga, mozak na to nije navikao i bude "prevaren" te otuda sva euforija i extra doživljaj. Nakon toga je u organizmu te droge danima u suvišku, tako da mozak ne proizvodi normalnu sretnu kemiju. VEĆ JE SE OVISNO!!! Većina za dan, dva, želi ponoviti prvo iskustvo sa drogom, no mozak uključi obrambeni mehanizam i malo je bolje, no onaj prvi usret sa drogom se ne ponavlja. Opet se organizam preplavio drogom i nema proizvodnje normalne sretne kemije u mozgu.
Da bi se bilo NORMALNO treba se očistiti od droge i biti zadovoljan sa normalnim količinama sretne moždane kemije.
Proces odvikavanja uključuje tjedan do dva prestanka konzumiranja droge i 3-6 mjeseci vraćanja u funkciju normalne moždane aktivnosti. Kada se prestaje sa drogom, tijelo se očisti od droge za nakoliko dana, no normalna funkcija mozga se tako brzo ne vraća što uzrokuje razne APSTINENCIJSKE KRIZE. Da bi se na drogu i drogiranje prestalo misliti i počelo živijeti normalno potrebne su 2-3 godine.
Obično kada se počne sa drogom, se i misli da će se moći prestati kada se to sam odluči i da odvikavanje i komune nisu potrebni. Droga ponudi jednokratno extra doživljaj koji se ne ponavlja i jedino se može onda probati neka druga droga, obično opasnija, ili shvatiti problem i prestati. Normalna moždana aktivnost je stavljena u stranu, ovisnik drogom kontrolira svoje raspoloženje i nema nekih većih problema. Ovisnik zna što kad, koliko i to osobe oko njega najčešće neznaju, tako da je se u zabludi kako se kontrolira situacija i da nema problema.
Često se kaže kako se drogira ponekad, no to ponekad je samo drogiranje koje je laž i ne pruža ono što se od droge očekuje, dok je istina da je se ovisnik cijelo vrijeme.

KAKO PRESTATI?

Ovisniku je droga svakodnevica i ako nema droge onda misli samo kako do nje doći. Zadnji se novci daju za drogu, zove se, traži, i onda kada se droga nađe se droga konzumira i donekle zadovolji potreba za nekim malo boljim raspoloženjem.
Nebi li onda trebalo prestajati sa drogom kada se ima droge za 2-3 dana? Naime tako bi se dok se droga ima prošla apstinencijska kriza shvaćajući da je normalno imati krizu i izvijesne probleme.
Moje je mišljenje da je za ovisnika bolje i lakše da prestane sa drogom dok je ima, jer ako je nema onda ide riješavati "problem što droge nema" i očekuje u biti ponovnu konzumaciju droge.
Mnogi će reći banalno, no treba pobijediti nešto što se ima, a ne nešto čega nema.
Naime bacanje i odbacivanje droge treba biti za pola godine ili godinu, a ne prije odvikavanja. Ovisniku DROGA TREBA i kada se odvikava, možda tada i više nego dok se drogira.
Stoga ako droga treba, treba i kada se prestane je vrijeme i da se odbaci.

Možda ovi moji stavovi nekome pomognu. Sretno sa odvikavanjem:::

Nema komentara:

Objavi komentar